Objektiv Sundhedsovervågning er et nyt diagnostisk værktøj til overvågning af sygdomme i svinebesætninger
Sundhedsovervågning kan give dig grundlag for bedre management
Ved gennemførelse af systematiske undersøgelser i den enkelte besætning, har du mulighed for at gribe ind med en fokuseret indsats. Som producent udtager du selv spyt og sokkeprøver i alle aldersgrupper i besætningen, med fastlagte intervaller henover året.
Resultaterne fra overvågningen giver løbende overblik over, hvad der findes af infektioner i hvilke aldersgrupper, og hvordan sygdomsdynamikken er i besætningen. Disse data kan dyrlægen relatere til produktionsdata, øvrige sundhedsdata, kliniske registreringer og observationer samt vaccine- og antibiotikaforbrug.
Svin: Objektiv Sundhedsovervågning (forkortet SOS)
Systemet er baseret på Fluidigm teknologi, som er et high-throughput real-time PCR system. Det kan analysere op til 192 prøver overfor 24 forskellige agens samtidig. SOS er lanceret til overvågning af so- og slagtesvinebesætninger som et hel- eller halvårligt koncept pr. 1 februar 2020. Se hvilke sygdomme der undersøges for i faktaboks, og hvilke materiale og aldergruppe her.

Klik på billedet for stor størrelse.
Hvorfor anvende SOS?
Det er et nyt rådgivningsværktøj som vil øge værdien af rådgivningen fordi, det nu er muligt at samle data fra sygdomsovervågning, klinik og produktionsresultater. På den baggrund kan du som producent i samarbejde med din dyrlæge;
- Få overblik over sygdomsdynamikken over tid i de forskellige aldersgrupper ved hjælp af SOS rapporter som indeholder SOS data præsenteret ved forskellige tabeller og diagrammer.
- Understøtter kvaliteten af dyrlægens rådgivning og dermed muligheden for at målrette vaccinations- og managementprocedurer, optimere fodringskonceptet - og evt. reducere anvendelsen af antibiotika.
For dyrlæge og producent er det gjort nemt:
- Alt prøveudtagningsmateriale inklusive emballage til forsendelse, sendes i én samlet pakke til den pågældende besætning, f.eks. til et halvt års overvågning.
- Der er mulighed for et opstartsbesøg ved første prøveudtagelse.
- Producenten udtager prøvematerialet, pakker det, og sender det retur til Center for Diagnostik DTU.
- Efter analyse på DTU sendes resultaterne til dyrlægen, så alle data er klar til det næste rådgivningsbesøg i besætningen.
Vil du høre mere?
Så kontakt gerne vores dedikerede dyrlæge Rikke Søgaard.