Yaolei Zhang and Donna

Ossabaw grise hjælper os til at forstå menneskelig overvægt

mandag 11 okt 21

Peter M. H. Heegaard
DTU Sundhedsteknologi
For første gang i historien har forskere ved DTU Bioengineering og DTU Health Tech (Center for Diagnostik) i samarbejde med forskere i Kina og i USA kortlagt det komplette genom for den enestående Ossabaw-gris.

"Den komplette kortlægning af genomet giver en unik mulighed for at identificere gener, der er forskellige fra genomet for almindelig magert svinearter og kan derfor være relateret til den fede fænotype, hvilket angiver fedmemekanismer, biomarkører og mål for behandling. Vi har nu et menneskelig overførbart genomisk blueprint for den meget komplekse tilstand af fedme-associerede sygdomme”, siger professor Peter M.H. Heegaard, DTU Health Tech.

Ossabaw-grisen betragtes generelt som den mest komplette og mest menneskelige relevante fedmemodel til rådighed, herunder de meget komplekse mekanismer, der forbinder fedme med uoprettelige alvorlige fedme komorbiditeter, såsom type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Disse relevante sygdomsmekanismer gør Ossabaw-grisen nyttig ift. at forstå menneskelig overvægt, da de kan sammenlignes med menneskelige forhold.

Læs hele nyheden her.

Topfoto: Ph.d.-studerende Yaolei Zhang, DTU Bioengineering, med Ossabaw grisen Donna i stalden på Risø campus. Donna er grisen, hvis komplette genom blev kortlagt.