Chubby kid struggling to close his shirt

Tarmbakterier kan forudsige vægttab

mandag 01 feb 21

Kontakt

Susanne Brix Pedersen
Professor
DTU Bioengineering
45 25 27 84

Kontakt

Mette Haagen Marcussen
Kommunikationschef
DTU Bioengineering
23 71 23 10

Tarmmikrobiota

Tarmmikrobiotaen er det samfund af mikroorganismer, som bor i tarmene. Den hjælper med til at nedbryde maden og har betydning for vores sundhed generelt, for udvikling af sygdom og for effekt på behandling inden for f.eks. kræft og kroniske sygdomme. Tarmmikrobiotaen kan til dels ændres igennem kosten og der forskes meget i, hvordan man kan bruge tarmmikrobiota til behandling.

Et nyt studie viser, at bakterierne i tarmen har større betydning for vægttab end kost og gener tilsammen.

Over halvdelen af alle danskere er overvægtige, og med overvægten følger en forhøjet risiko for at få en lang række sygdomme, herunder type 2-diabetes, slagtilfælde og forskellige former for kræft, og helt aktuelt en forøget risiko for alvorlig sygdom ved smitte med covid-19.

Globalt set dør mere end 4 millioner mennesker hvert år som følge af overvægt. Omkostningerne for både den enkelte og for samfundet er omfattende, og forskere over hele verden forsker intenst i at finde nye veje til vægttab.

Der er mange årsager til fedme, herunder genetik og miljømæssige påvirkninger såsom stillesiddende arbejde og den mad, man spiser. Kosten er en af de største årsager til fedme, og de fleste strategier til vægttab retter sig mod at reducere indtaget af kalorier eller ændre kostens sammensætning.

Imidlertid reagerer mennesker forskelligt på den samme slankekost. Hvis man for eksempel udelader kulhydrater fra kosten, vil nogle tabe sig og andre tage på, og ingen undersøgelser har hidtil kunnet svare entydigt på, hvorfor det er sådan.

I et banebrydende nyt studie netop udgivet i det anerkendte tidsskrift Gastroentology har et internationalt hold af forskere fundet ud af, at sammensætningen af bakterier i tarmen før påbegyndelsen af et vægttab er vigtigere for vægttabet end kost og gener. Det er vigtig viden, for her gemmer sig måske en af forklaringerne på, hvorfor personer reagerer forskelligt på den samme slankekost, og det åbner op for nye personlige veje til vægttab.            

I studiet undersøgte forskerne, hvilke af faktorerne diæt, fysisk aktivitet, fedme-relateret genotype og tarmmikrobiomet (tarmens bakterier og dens gener), der ville give mest information om vægttab i indstillingen af en diætstyret slankekur .

"Jeg forventer, at man på sigt vil kunne udvikle programmer der, f.eks. via en smartphone, kan anvendes til at lave personlig kostrådgivning i forbindelse med vægttab på baggrund af ens start-mikrobiota, således at man specifikt vælger kosten så antallet og aktiviteten af de bakterier der fremmer vægttab bliver øget."
Professor Susanne Brix Pedersen, DTU Bioengineering

84 forsøgspersoner fulgte i 24 uger en lavkaloriediæt tilrettelagt af en diætist og modtog daglig sparring omkring diæten via personale, der var tilknyttet studiet. Forsøgspersonerne indrapporterede, hvad de spiste tre dage om ugen via en smartphone-assisteret app, der også registrerede fysisk aktivitet og vægt, det sidste via en internetkoblet (’smart’) vægt. 83 af forsøgspersonernes data var gode nok til at indgå i analysen.

Illustration af studiet 

Illustration: Studiets forløb fra rekruttering af forsøgspersoner over vægttabsperioden til analyse- og modelleringsfasen og frem til resultatet. Copyright Gastroenterology

Inden forløbet gik i gang, kortlagde forskerne ni af de gener hos forsøgspersonerne, som er forbundet med øget tendens til overvægt, og de analyserede tarmmikrobiotaen for at finde frem til forekomsten af bakterier, som er forbundet med henholdsvis overvægt og slankhed.

De data blev så sammenholdt med forsøgspersonernes data og brugt til at analysere, hvad der er bedst til at forudsige et vægttabsforløb. Resultatet var, at sammensætningen af bakterier i tarmen inden vægttabsforløbet gik i gang var det absolut bedste til at forudsige, hvordan et vægttab vil forløbe.

Det er vigtig viden, som åbner op for nye veje til vægttab. Resultaterne baner vejen for at designe personlige strategier til vægttab, hvor sammensætningen af tarmmikrobiotaen, inden vægttabet påbegyndes, er indbygget i måltidsdesignmodellerne. Professor Susanne Brix Pedersen fra DTU Bioengineering, som har taget del i studiet, uddyber, at det er et felt, der er stort potentiale i, men at der stadig er brug for mere grundvidenskabelig forskning på området.

”Jeg forventer, at man på sigt vil kunne udvikle programmer, der, f.eks. via en smartphone kan anvendes til at lave personlig kostrådgivning i forbindelse med vægttab på baggrund af ens start-mikrobiota, således at man specifikt vælger kosten, så antallet og aktiviteten af de bakterier, der fremmer vægttab, bliver øget. Ikke alle personer har de samme tarmbakterier, så derfor er det nødvendigt at matche diæten til den personlige sammensætning,” siger Susanne Brix Pedersen.

Læs artiklen The baseline gut microbiota directs dieting-induced weight loss trajectories, som netop er blevet udgivet i tidsskriftet Gastroenterology.  

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.